Välja rätt kastruller

Vilken typ av kastruller man ska välja beror på hur och var du har planerat att använda dem. Föredrar du kortare turer några gånger om året kan en billigare kastrull som inte tar upp för mycket plats i packningen vara det ultimata valet. Kanske jagar du gram och vill ha det lättaste materialet på marknaden. Om mat är din grej är en kastrull som klarar av avancerad matlagning även ute på tur det bästa valet för dig. Eller lagar du mat för större grupper och behöver något riktigt tåligt och reptåligt?

Oavsett användningsområde har vi olika material och kokkärl för att bäst kunna täcka dina behov. Våra kokkärl är uppdelade i olika serier för att lättare skilja dem isär:

PrimeTech - snabb och bränsleeffektiv
AluTech - lätt och tålig
LiTech - för mer avancerad matlagning
TiTech - den absolut lättaste
Classic - prisvärd
Campfire - en hållbar klassiker

En del hittar sin favoritserie som bäst passar deras friluftsliv och håller sig till den, medan andra mixar för varierande äventyr.
 

Primetech, your best cookware

 

Våra PrimeTech-kastruller är gjorda av hårdanodiserad aluminium med en keramisk nonstick-beläggning och värmeväxlare för maximal effektivitet. PrimeTech-kastruller passar dig som värdesätter snabb koktid och låg bränsleförbrukning.

Hårdanodiserad aluminum är lätt, har en bra värmefördelning och rostar inte. Materialet är extremt hållbart och starkt nog för den mest aktiva friluftskocken. Då aluminiumet är hårdanodiserat är PrimeTech-kokkärlen icke-reaktiv, vilket innebär att det går utmärkt att tillaga syrlig mat utan att det sliter på ytan. Kastrullerna släpper heller inte ifrån sig en metallisk smak på maten.

Till skillnad från obehandlad aluminium håller hårdanodiserad aluminium länge och står emot repor och slitage utan problem.

Värmeväxlaren på undersidan av kastrullen förbättrar effektiviteten med 50 % i jämförelse med konventionella kastruller.

Nonstick-beläggning

Den keramiska nonstick-beläggningen är ett säkert och miljövänligt nonstick-material. Tack vare beläggningen krävs mindre eller ingen olja vid matlagning och gör rengöring mycket lättare.

Trots att keramisk nonstick-beläggning står emot repor bra, rekommenderar vi att använda trä- eller plasttillbehör framför metall vid matlagning. För att förlänga livslängden på beläggningen, undvik överhettning under matlagning samt snabb nedkylning av varm kastrull. Precis som med all nonstick-beläggning är det viktigt att få bort all olja efter matlagning, då oljan på sikt kan försvaga beläggningen.

  • Hårdanodiserad aluminium.
  • Keramisk nonstick-beläggning.
  • Värmeväxlare.
  • Maximal effektivitet.
  • Icke-reaktiv.
  • Lätta.
  • Reptåliga.
  • Hållbara och slitstarka.
    

Till våra PrimeTech-kastruller här.  

AluTech Kastruller

Våra AluTech-kastruller är gjorda av hårdanodiserad aluminium utan nonstick-beläggning. Dessa kastruller är bäst för dig kräver låg vikt och tåligt material.

Hårdanodiserad aluminum är lätt, har en bra värmefördelning och rostar inte. Materialet är extremt hållbart och starkt nog för den mest aktiva friluftskocken. Då aluminiumet är hårdanodiserat är AluTech-kokkärlen icke-reaktiv, vilket innebär att det går utmärkt att tillaga syrlig mat utan att det sliter på ytan. Kastrullerna släpper heller inte ifrån sig en metallisk smak på maten.

Hårdanodiserad aluminium håller längre och står emot repor och slitage bättre än obehandlad aluminium.

Utan nonstick-beläggning kan AluTech-kastrullerna ta mer slit och släng och håller länge. Mer olja behövs däremot vid matlagning, men ytan står emot repor och kastrullerna kan diskas i diskmaskin, viss missfärgning kan dock uppstå.

 • Hårdanodiserad aluminium.
 • Effektiva.
 • Lätta.
 • Icke-reaktiv.
 • Reptåliga.
 • Hållbara och slitstarka.
   

 Till våra AluTech-kastruller här.

LiTech-Kastruller

Våra LiTech-kastruller är gjorda av hårdanodiserad aluminium med en keramisk nonstick-beläggning. Dessa kastruller är perfekta för vandraren som njuter av att kunna laga till ett avancerat mål mat efter en lång dags vandring.

Hårdanodiserad aluminum är lätt, har en bra värmefördelning och rostar inte. Materialet är extremt hållbart och starkt nog för den mest aktiva friluftskocken. Då aluminiumet är hårdanodiserat är LiTech-kokkärlen icke-reaktiv, vilket innebär att det går utmärkt att tillaga syrlig mat utan att det sliter på ytan. Kastrullerna släpper heller inte ifrån sig en metallisk smak på maten.

Hårdanodiserad aluminium håller längre och står emot repor och slitage bättre än obehandlad aluminium.

Nonstick-beläggning

Med en flerlagers nonstick-beläggning krävs mindre eller ingen olja vid matlagning och både matlagning och rengöring blir lättare.

Vi rekommenderar att använda trä- eller plasttillbehör framför metall vid matlagning i kokkärl med nonstick. För att förlänga livslängden på beläggningen undvik överhettning under matlagning samt snabb nedkylning av varm kastrull. Precis som med all nonstick-beläggning är det viktigt att få bort all olja efter matlagning, då oljan på sikt kan försvaga beläggningen.

 • Hårdanodiserad aluminium.
 • Flerlagers nonstick-beläggning.
 • Effektiva.
 • Lätta.
 • Reptåliga.
 • Hållbara och slitstarka.
   

Till våra LiTech-kastruller här.

TiTech-kastruller

Våra TiTech-kastruller är gjorda av titan utan nonstick-beläggning. Dessa kastruller är det bästa valet för dig som prioriterar minimal vikt och snabb takt då titan är det absolut lättaste materialet på marknaden och kokar upp vatten snabbt.

Titan är ett extremt lätt material med bibehållen hållbarhet och slitstyrka. Kastruller i titan värms upp snabbt och är effektiva även på låg värme. Däremot sprider den inte värme lika jämnt som rostfritt stål och aluminium, så undvik att överhetta kastrullen. Titan utan beläggning kan vara svårt att göra rent, vilket gör dessa kastruller ideala att koka upp vatten på och mindre ideala för avancerad matlagning.

 • Titan.
 • Extremt lätta.
 • Hållbara och slitstarka.
 • Utmärkta att koka vatten i.
   
 Till våra TiTech-kastruller här.
 

Classic-kastruller

Våra Classic-kastruller är gjorda av aluminium utan nonstick-beläggning. Dessa kastruller är perfekta för dig som är ute efter en prisvärd kastrull med möjlighet att laga mat för många.

Aluminium är ett lätt och prisvärt material som dessutom sprider värme riktigt bra. Aluminiumkastruller är väldigt effektiva, att sjuda mat på låg värme eller koka upp vatten snabbt är därför perfekta på dessa kastruller. Däremot är aluminium inte det mest hållbara materialet då det repas och slår sig lätt. För att förlänga livstiden på din aluminiumkastrull bör du inte tillaga syrlig mat då det kommer att bryta ner materialet på lång sikt. Din mat kommer då inte heller ta vid en metallisk smak av kastrullen. Notera att detta endast gäller aluminium, inte hårdanodiserad aluminium som AluTech, LiTech och PrimeTech.

Det pågår diskussioner om att kokkärl i aluminium skulle vara ohälsosamma och kunna orsaka Alzheimer. Baserat på rapporter från bland annat Alzheimerföreningen i London finns inga hälsorisker associerade med användandet av aluminiumkastruller och stekpannor.

 • Aluminium.
 • Lätta.
 • Prisvärda.
 • Effektiva.
   

 Till våra Classic-kastruller här.
 

Campfire - your best outdoor cookware

 

Våra Campfire-kastruller är gjorda i rostfritt stål utan nonstick-beläggning. Dessa kastruller är bäst lämpade matälskare som vill kunna njuta av kulinariska stunder i naturen med vänner och familj.

Rostfritt stål är slitstarkare och reptåligare än aluminium, men inte så hållbar och lätt som hårdanodiserad aluminium. De är framtagna för att kunna tåla de tuffaste turerna år efter år. De varken shippar, slår sig, repas eller rostar. Campfire-kastrullerna har en kärna i aluminium för ypperlig värmespridning. De är icke-reaktiva, vilket innebär att det går utmärkt att tillaga syrlig mat utan att det sliter på ytan. Rostfritt stål är helt återvinningsbart.

Campfire-kastrullerna har ingen beläggning och kan ta mer slit och släng. Mer olja behövs vid matlagning, men ytan står emot repor och kastrullen går att diska i diskmaskin.

 • Rostfritt stål.
 • Rep- och slittåliga.
 • Icke-reaktiv.
 • Aluminiumkärna för optimal värmespridning.
 • Tål maskindisk.
   

Till våra CampFire-kastruller här.


Är du osäker vilken storlek du behöver, välj en liknande storlek som den du använder hemma för samma ändamål. Köken Gravity och Power Stove är utmärkta för större kokkärl medan Express-köken är bättre för mindre kastruller.  

Primus