33 år i isens grepp

Andrées polarexpedition var ett försök lett av ingenjören Salomon August Andrée att 1897 resa över Arktis med vätgasballongen Örnen. Andrée och de övriga deltagarna, Knut Frænkel och Nils Strindberg, omkom under expeditionen. Under många år var ingenjör Andrées spårlöst försvunna Nordpolsexpedition föremål för rykten och omfattande mytbildning.
 

Året var 1930, när besättningen på det norska sälfångstfartyget Bratvaag av en slump lade till vid Vitön nära Svalbard då spekulationerna tog slut. På den tiden var Vitön omgiven av ett brett polaristäcke och normalt omöjlig att lägga till vid. Men sommaren 1930 var ovanligt varm och två av säljägarna lyckas gå i land för att söka efter vatten. Under letandet efter vatten fann de istället en infrusen båt med en båtshake märkt ”Andrées pol.-exp 1896”. I närheten hittar de inte bara tre av expeditionsmedlemmarnas kvarlevor utan även en mängd filmrullar, klädfragment, dag- och loggböcker och kartor som vart infrusna i isen i 33 år. Kropparnas återkomst till Stockholm utlöste en omfattande nationell sorg.

Det unika expeditionsmaterialet hanterades med största varsamhet med några av Norges och Sveriges skickligaste vetenskapsmän utsedda för uppgiften. De hoptorkade dagboksbladen lösgjordes försiktigt med ammoniak och en gripande berättelse om männens kamp mot isen trädde fram på sidorna. Uppgiften att framkalla filmerna visade sig vara extremt komplicerad men slutligen lyckades vetenskapsmännen få fram beslöjade fotografier av hur den tunga båten släpats fram över höga isberg.

Del av utrustningen fanns även ett primuskök med fotogen kvar i brännaren. Köket fylldes med ny fotogen direkt efter ankomsten till Stockholm och kunde trots sina 33 år i isen koka upp en liter vatten på 6 minuter.

En nutida äventyrare med erfarenhet av expeditioner i iskyla är Ola Skinnarmo, som seglat till Antarktis och är förste svensk att nå såväl nord- som sydpolen på skidor. År 2002 paddlade han kajak runt Svalbard i Andrées fotspår till Vitön. Efter besöket på ”den mest ogästvänliga plats som tänkas kan” hör Ola till dem som menar att det inte var så förvånande att Andrée och hans följeslagare dog, utan tvärtom –­ att de överlevde så pass länge som de gjorde.   

Stora delar av Andrées expeditionsutrustning finns numera på Grenna Museum utanför Jönköping. En del av utrustningen, bland annat primusköket, är med största säkerhet användbart än i dag. Trots alla de välbevarade och häpnadsväckande fynden har forskningen ännu inte lyckats ge svar på exakt vad som hände den olycksdrabbade trion efter ballonghaveriet nära nordpolen.  

Primus