Tips och råd inför första vandringen

Angeliqa har drivit Vandringsbloggen i tre år nu och fyller den aktivt med användbar information för alla som gillar att vandra. Hon vill också att besökare lätt ska kunna hitta vandringstips, intervjuer med inspirerande eldsjälar och förslag på vandringsturer på bloggen. Så vi bestämde oss för att snacka lite med henne om hon kunde dela med sig av lite råd inför vandringssäsongen, speciellt för dem som inte har vandrat så mycket förr. Och det kunde hon såklart.

 

Du kombinerar heltidsjobb med mycket friluftsliv, hur lyckas man med det?

Genom att ta tillvara på de små stunderna!

När man har som mest på jobbet gör en matlåda utomhus istället för i personalmatsalen otroligt stor skillnad. Det gäller bara att klä sig efter väder. Varva med en promenad för att få frisk luft. Eller favoriten, flytta mötet utomhus och konferera över en promenad istället.

Att ta tillvara på kvällar och helger i närområdena är också en utmärkt getaway. Det behöver inte vara så komplicerat och oftast finns riktigt fina områden bara 20 minuter från storstan. Sänk ambitionerna, köp en ylletröja på loppis, dra ihop kompisgänget, tänd en brasa och grilla en enkel middag utomhus. Det är den bästa typ av utekväll jag kan tänka mig i varje fall.

Så får man lyxa till det med de större äventyren när det är möjligt!

När är en bra säsong att lyxa till det med längre turer då?

Jag älskar att vandra på hösten, då är det mindre mygg och lite svalare väder vilket är skönt. Men alla årstider har sin charm!

Vad är en bra första vandring om man inte har vandrat mycket förut?

Den som faktiskt blir av!

Men att börja nära är alltid bra, sköna oömma kläder och en led i närområdet gör det till ett avslappnat projekt.

Annars är Kungsleden en bra led med fantastisk natur och med tillgång till fjällstugor längs med leden så att man slipper bära med tält. Vandring i Norge är fantasisk och bra för nybörjare då man kan bo i stugor och på dagsturer ta sig till dramatiska landskap med fjordar, vattenfall, gläciärer och fjäll.

Vad är dina bästa resp. sämsta vandingsminnen?

Haha, ja alltså ibland när jag står där med tung packning på ryggen och det har regnat tre dagar i sträck så att jag är helt genomsur och blöt, då kan jag undra vad det är som gör att jag alltid längtar ut och tillbaka. Men det är charmen med kontrasterna som jag gillar, att känna mig levande ute på vandringslederna och i naturen. Det har aldrig handlat om att ta mig sträckan A till B utan om själva upplevelsen. Jag räknar inte antal kilometer i timmen utan föredrar att ta längre tid på mig ute på lederna för att kunna stanna upp, känna vinden i ansiktet, stanna till vid en brusande bäck eller känna solen mot huden.

FÖR ATT SUMMERA:

  • Ta tillvara på de små stunderna för att komma ut i naturen.
  • Gå till och från jobbet eller ta en promenad över lunch.
  • Flytta mötet utomhus.
  • Sänk ambitionerna.
  • Närområdet är ofta charmigare än vad man tror.
  • Hösten har mindre mygg och svalare dagar.
  • Sova i stugor är en bra första vandring.
  • Väderkontraster är charmigt.
  • Räkna inte kilometer, räkna stunder du stannat upp och njutit.

Primus