Vad ska man packa?

Nu börjar vi nårma oss första vandringen. Tälts har rest på hemmaplan och friluftsköket är testat. Kängorna är ingågna och koppen känner sig stark och redo. Då är det bara packningen kvar. Här är Angeliqa från Vandringsbloggens tips på vad som kan vara bra att packa med och tänka på ute på turen.

vandringsbloggen packlista

Vad ska man tänka på att packa med sig?

Tre saker jag alltid har med mig är ett enkelt första hjälpen kit, eldstål och ombytesstrumpor. Sköna kläder som sitter bra, regnkläder lätt åtkomligt i ryggsäcken och karta/kompass. Kaffetermos och sittunderlag är med mig för det mesta. Det är bra att alltid ha tillgång till något varmt att dricka.

Och ta med dig en kompis! Många vill komma igång och vandra men har ingen att vandra med så våga bjuda in dina facebokvänner på en dagsvandring och du kanske skaffar dig en fin vandringsvän denna sommar.

Vilket typ av kök är bäst att vandra med?

Jag använder Primus Lite+ både när jag vandrar själv och när vi är två. Det väger nästan ingenting, tar liten plats och kokar upp vatten på typ en minut. Det passar perfekt för de turer när jag har med frystorkad mat i packningen eller ska koka upp kaffevatten snabbt under en rast.

Är vi är fler och vill laga “riktig” mat tar jag med ett Primus Spider Stove Set med en extra stekpanna, då kan man lyxa till med mer avancerad matlagning.

Det där med maten då undrar vi, vad brukar du laga för mat?

Oftast har jag med frystorkad mat, men det är enkelt att lyxa till vandringsmaten med hjälp av lite förberedelser på hemmaplan. Ta med färgglada grönsaker (som paprika) och skär ned i den frystorkade maten, eller ta med parmesanost, pesto, tortelini och lufttorkad skinka. Lyxigast av allt är att smälta mjölkchoklad i varm mjölk och toppa upp med sprutgrädde.

Hur gör man med vatten när man är ute flera dagar?

Svenska fjällen är fantastisk med rinnande vatten i stort sätt överallt. Ta med en kåsa och drick direkt ur ett vattendrag, men undvik att ta vatten från stillastående partier eller sjöar. Vid minsta osäkerhet rekommenderar jag att koka vattnet.

Vad förgyller turen?

Jag packar gärna med lite guldkant till kvällen även om det ger lite tyngre packning att bära på. Någon lyxig ingrediens till kvällen som att värma glögg på brasan, packa ned korv med bröd eller choklad.

Du pratar om Hikefulness ibland, vad är det?

Med ordet Hikefulness vill jag försöka sätta ord på den där känslan som alla inbitna friluftsmänniskor känner till väldigt väl men har svårt att beskriva för andra. Det här som händer när vi inte är fokuserade på prestation eller att ta oss igenom en transportsträcka i naturen – utan den andningspaus som uppstår när vi sätter oss ned framför en lägereld tillsammans efter en lång dag, tittar ut över en spegelblank sjö. När vi är ett med naturen och stunden vi just då befinner oss i, när det inte finns något då eller sen – bara här och nu. Då pratar vi Hikefulness.

FÖR ATT SUMMERA:

  • Packa alltid ett förstahjälpenkit, eldtål och ett par extra strumpor.
  • Ha snabb och lätt tillgång till dina regnkläder.
  • Ta med en termos då en varm dryck alltid är uppskattat.
  • Välj ett gaskök för vandring. Lite+ för att koka vatten till frystorkat och Spider Stove Set för matlagning.
  • Drick vatten direkt från vattendrag i Sveriges fjäll, men undvik stillastående vatten.
  • Lyxa till frystorkade maten med färgglada grönsaker och parmesanost.
  • Kom ihåg att lyxa till det och unna det det extra på vandringen.
  • Och. Hikefulness.

Primus