Äventyret till toppen av världen

Det är natten till den 29 maj 1953. I det tält som Tenzing Norgay delar med nyzeeländaren Edmund Hillary är det 27 minusgrader. Tältet är uppsatt på en smal och lutande klippavsats vid ett stup som inte slutar förrän 8 500 meter längre ned – utan tvivel en av jordens mest riskfyllda sovplatser.

Hela natten sliter vindarna i tältduken. Det är svårt att sova. Tenzing tänder Primusköket för att koka upp citrondryck med socker. Båda äventyrarna vet att den minimala mängden syre i luften får kroppen att omsätta onaturligt stora mängder vätska. Brist på dryck är förenat med döden. Tenzing tillhör Himalayas sherpafolk. Nu blickar han ut från tältet, upp mot toppen av Mount Everest.

Eller Chomolungma, som berget heter på hans språk. Däruppe bor gudarna som inte bör störas. Ändå har han så långt tillbaka han kan minnas drömt om att en gång stå på bergets topp; han har redan deltagit som bärare och bergsbestigare i flera misslyckade expeditioner. I dag är han 39 år och snart för gammal för fler försök. Halv sju på morgonen ger sig männen i kast med berget. Toppen badar redan i solsken men på lägre höjd är det mörkt, kallt och blåsigt. På vissa ställen är snön så djup att de sjunker ned till axlarna varje steg framåt. Och kampen mot snön och det branta berget tar snart ut sin rätt i den syrefattiga miljön. Hillary, känd för sin positiva syn på tillvaron, frågar sin partner om det är lönt att fortsätta. ”Vi gör som ni vill”, svarar Tenzing.

Timmar passerar och snöförhållandena blir bara värre. Men det finns ingen alternativ rutt i sikte. Framför dem väntar en sista kraftansträngning, en tolv meter hög klippvägg täckt av is. Hillary klättrar först, hugger sig uppåt med isyxan och hjälper Tenzing upp på bergsryggen. Båda två förstår att det har nått högre än någon människa före dem och att toppen är inom räckvidd. Framför dem väntar förrädiska stup på båda sidorna. Men sikten är klar och de forcerar sig fram. Ett par hack med isyxan och målet är nått. Världens tak.

En artig handskakning övergår snabbt i leenden och ryggdunkanden. Hillary fotograferar Tenzing med flaggor från både Storbritannien, FN, Nepal och Indien. De lägger ned ett krucifix och några offergåvor till gudarna och påbörjar den lika farliga nedstigningen till baslägret.

Everest basecamp en mer stilla dag, 60 år senare. Bild: Daniel Sandberg

Som vi alla vet slutade deras äventyr i en triumf och i år har sex decennier passerat. Sherpan Tenzing Norgay blev nationalhjälte och inofficiell ambassadör för ett helt folk, med världen som sitt arbetsfält. Edmund Hillary adlades och återvände gång på gång till Nepal, där han bland annat startade stiftelsen Himalayan Trust. Skolor, sjukhus, en flygplats och en nationalpark kring Mount Everest är alla resultatet av stiftelsens fortsatta arbete – ett arbete som både Hillary och Tenzing betraktade som sina viktigaste gärningar i livet. För även om besöket på toppen bara varade i femton minuter, lever deras arv vidare som inspiration för hela mänskligheten.

Ama Dablam i Himalayamassivet. Bild: Daniel Sandberg

Och inga ord kan sammanfatta den äventyrsanda som driver vårt arbete på Primus, bättre än Sir Edmund Hillarys egna beskrivning av deras bragd: ”Medan jag stod på Everests topp blickade jag ut över det andra mäktiga berget, Makalu, och funderade på en rutt för att bestiga det... Då insåg jag att trots att jag befann mig på världens tak, var det inte slutet på mitt äventyr – inte på något vis. Jag sökte fortfarande efter nya utmaningar.”

   

Varför heter berget Mount Everest?

År 1852 räknade den indiske matematikern Radhanath Sikdar ut den exakta höjden på världens högsta berg. Den ansvarige brittiske geografen Andrew Waugh valde att namnge berget efter sin företrädare George Everest, som arbetade med uppmätningen av den indiska halvön under första hälften av 1800-talet. Ironiskt nog var Everest själv förespråkare av att behålla lokala namn.

Himalayan Trust

Under den brittiska expeditionen till Mount Everest 1953, som Hillary och Tenzing var en del av, användes såväl friluftskök som lanternor från Primus. Och trots att båda äventyrarna har hunnit gå bort i dag lever deras arv vidare, framför allt genom den stiftelse som grundades av Hillary. För mer information om hur du bidrar till Himalayan Trust och deras välgörenhetsarbete, besök www.himalayantrust.co.nz.

Primus