Primus No. 2 Senior - återupplivad

Om man arbetar på Primus forsknings- och utvecklingsavdelning vet man vad man ska hålla ögonen efter. När Magnus från Primus FoU seglade i skärgården, var han ute och promenerade längs havskusten en kväll och snubblade på ett gammalt Primus kök som spolats i land på ön. Det visade sig vara en No. 2 Senior, ett av Primus första kök från början av 1900-talet.


Han kunde inte laga mat på köket den kvällen, men han tog med det till labbet och efter att ha bytt fotogen och ersatt några rostiga delar fungerade köket lika bra som då det först producerades. Köket kokade upp en liter vatten på ungefär sex minuter.

År 1930 skedde en annan anmärkningsvärd upptäckt av ett gammalt Primus fotogenkök. Två säljägare lyckades gå iland på Vitön nära Svalbard och hittade den frusna båten från Andrées polarexpedition 1896, kvarlevorna av de tre expeditionsmedlemmarna samt deras utrustning. Läs vidare om Primusköket som var infryst i is i 33 år och fortfarande fungerade.

Primus Stove - No. 2 Senior found in the archipelagoPrimus No. 2 Senior uppspolad på land i Stockholms Skärgård.

Primus stove - No. 2 Senior from 1912 Primus No. 2 Senior tillbaka på labbet, redo för en grundlig undersökning.

Primus stove - No. 2 Senior from 1912

Primus stove - No. 2 Senior from 1912

Primus stove - No. 2 Senior from 1912Köket är nu tömt på den vattenblandade fotogenen och får påfyllning med ny, vilket gjorde en stor skillnad. 

Primus stove - No. 2 Senior from 1912

Primus stove - No. 2 Senior from 1912 Rostig efter år i vatten och vind, men fungerar lika bra ändå.

Primus stove - No. 2 Senior from 1912 Magnus ser till sitt fynd.

Primus stove - No. 2 Senior from 1912

Primus stove - No. 2 Senior from 1912 Mycket har hänt sedan början på 1900-talet - jämför No. 2 med det moderna flerbränsleköket OmnLite Ti. 

Primus stove - No. 2 Senior from 1912

Primus