The roads less travelled

Drömmer du om att upptäcka oexploaterade platser eller planerar du kanske redan ett äventyr som tar dig längre bort än vad du någonsin har varit och in i oupptäckta vildmarker?
 

En längre resa är inte alltid lättsamt, det är ett äventyr. Det kommer att vara utmanande och kan till och med vara farligt. Det är därför det är viktigt att ta sig tid att planera och planera och ytterligare planera. Detta trots att du förmodligen kommer att byta plan i slutändan och göra något helt annat.

Det viktigaste är dock att bara bestämma sig och bege sig iväg!  

Först och främst måste en rutt bestämmas. Ett bra sätt är att ta en karta och börja rita på den. Vart vill du åka? Vilka länder kommer du att åka igenom och vilka är bättre att åka runt. När du har en plan för vart du vill åka, börja med att göra anteckningar för varje land, så som visum och resedokument, säkerhet, tillgänglighet, väder, beteenden etc.

Så, rutten är satt och du har all information du behöver och du vet hur du vill ta dig dit. Hur länge vill eller behöver du spendera i varje land? Var realistisk och skapa reservvägar om något skulle ändras. När du vet detta, är det dags att börja skriva en lista - vad ska du packa med dig?

Såvida du inte ska någonstans väldigt extremt kommer du inte behöva den dyraste utrustningen du kan hitta, men se till så att du har utrustning du kan lita på och har provat ut och kan.  Ta även i hänsyn till vilket kök du ska ha med dig, gas eller flerbränslekök, beroende på klimat och tillgång till gas exempelvis.

Visste du förresten att gas har olika namn i olika länder? Om du bestämmer dig för att ta med ett gaskök, lär dig namnet på gas innan du väl behöver det. Så spar du in på en del förvirrande samtal i letandet efter bränsle sen.

Två långa resor som vi har sponsrat är familjen Rinnes resa, till bils från Stockholm till Kapstaden samt Sven Hedin -projektet, i fotspåren på den svenska upptäcktsresenären och geografen Sven Hedin.

Läs mer och inspireras av deras äventyr:

The Rinne Family

Sven Hedin Projektet

Primus