Rinne-familjen

om deras resa till SydAfrika

I September 2010 satte sig familjen Rinne ihop med en annan familj i två bilar och begav sig söderut. Fyra vuxna och fyra barn på ett nio månader långt äventyr genom Europa, in i Turkiet, Syrien och Jordanien och vidare genom Afrika ned till Afrikas sydspets. Primus sponsrade med utrustning som nu, fyra år senare fortfarande hänger med på familjens alla spännande äventyr. Mellan surfen i Spanien lyckades vi få tag på familjen och passade på att fråga några frågor om deras förberedelser inför den långa resan - Small Big Expedition.

Hur lång tid lade ni ner på planering innan själva avresan?
Vi detaljplanerade i nästan ett år innan vår resa genom Afrika. Mycket av tiden gick till att fixa till bilen så att den skulle bli precis som vi ville ha den. Men mycket av tiden gick även självklart åt mer vanliga saker som att läsa på om resväg, visering/gränspassager, vaccinationer etc. Så mycket tid som vi la på planering behövs nog inte men vi gillar det och ser det som en del av resan. Med det sagt så ska man inte heller underskatta betydelsen av god planering då det kan bespara en onödigt krångel under resan.

Vad var det svåraste att planera?
Oj, en svår fråga! Vilken utrustning som verkligen kommer komma till användning och vad som inte skulle gå att köpa längs vägen är nog det bästa svar vi kan ge. Exempelvis är kartor svåra att hitta när man väl lämnat Europa. Däremot var gastuber lätta att hitta, vilket vi inte trott. Då vi hade med oss adaptern till vår Primus Express stove så funkade det bra. Det är ju lätt att ta med sig för mycket men då vi hade begränsat med plats i bilen så var det hela tiden en prioriteringsfråga.

Vad skulle ni ha kunnat planera annorlunda om ni visste vad ni vet nu?
En planeringsmiss vi gjorde var att ta för givet att det alltid är varmt i Afrika! Men i exempelvis Etiopien så är norra delen väldigt höglänt och kallt trots sitt nära läge till ekvatorn. Så lite varmare kläder och sängkläder/sovsäckar hade varit välkommet. Vi hade inte heller behövt bunkra mat i den utsträckning vi gjorde då det i stort sett överallt fanns mat att få tag på. Vi hade inte heller behövt skaffa några som helst visum innan vi gav oss iväg. Vi skaffade dock endast visum till Syrien vilket inte hade behövts. Visum kan i de flesta fall fixas i landet innan då man, vid en lägre resa, vet när man ska in ett ett visst land som kräver visum och därmed inte behöver riskera att visumets giltighetstid går ut.

Vilka är de absoluta måstena att tänka på eller ha med sig?

 • Vaccinationer och att man börjar med det i god tid innan speciellt om man reser med barn som inte är vaccinerade innan. Vissa vaccinationer kräver flera sprutor med flera månaders mellanrum.
 • Välfyllt reseapotek
 • En bra reseförsäkring där man lusläst det finstilta. Många försäkringsbolags reseförsäkringar täcker inte länder/regioner som UD avråder från att resa till.
 • Ett bra kök! Förutom vår Express stove som vi mest använde för att koka tevatten så hade använde vi dagligen ert multifuel-kök med två brännare i en expedition-box. Vi körde det på bensin och det funkade klockrent. Köket får inte krångla när man är långt från bebyggelse.
 • Ett riktigt bra tält som klarar tuffa tag samt reservdelar som lagningssats för tältstänger och duk. Detsamma gäller för köket, dvs att ha med sig reservdelar.
 • Kopior på pass, kreditkort och andra viktiga dokument som även ska finnas på hemmaplan så att släkt och vänner har tillgång till dom.
 • Planera för vad ni gör om något allvarligt händer. Någon blir allvarligt sjuk/skadad eller till och med dör. Reser ni med barn är det kanske extra viktigt då exempelvis båda föräldrarna kan bli allvarligt skadade i exempelvis en bilolycka.
 • Vad som är accepterat och inte accepterat i de länder ni besöker.
 • Vilka platser/regioner det inte är så smart att besöka pga av pågående konflikter etc
   

Gick allt som planerat?
Det gick nog bättre än planerat, vilket nog berodde på en blandning av god planering och en portion tur. Exempelvis så höll vi oss friska hela tiden förutom att ett av våra barn var magsjuk i två dagar i Egypten. Bilen höll även hela resan trots att minst sagt omild behandling på många dåliga vägar. Vi hade inte heller några problem vid några gränspassager. Den enda gång någon tulltjänsteman tittade in i bilen var i Rwanda och då på jakt efter plastpåsar som är förbjudet att föra in. Utrustningsmässigt så höll allt över förväntan förutom ett par svindyra solglasögon från ett välkänt solglasögonmärke som skryter om sina repfria glas. Kanske du inte behöver ta med.

Vi funderade självklart på hur barnen skulle tycka det var att sitta 4000 mil i en bil. Det gick dock över förväntan. Med stor sannolikhet för att bilen var vårt hem där de hade alla sina saker och som de också såg som sina trygga punkt i tillvaron. Dessutom finns det hela tiden nya saker att se och upptäcka genom de olika länder vi körde igenom.

Har ni några tips till andra som vill göra en liknande resa?
Först och främst så ta kontakt med andra som gjort liknande resor. Folk är oftast mer än villiga att hjälpa till. Vi har träffat och hjälpt många blivande resenärer efter vår resa. Gör planeringen till en del av resan! Var inte rädd för att ändra planerna om exempelvis säkerhetsläget eller liknande gör att rutten inte är farbar.

Planera inte heller sönder resan bland annat med att i förväg bestämma exakt resväg, vilka platser ni ska besöka och hur länge. Det kommer ändå inte hålla om ni är ute på en längre resa. Ni kommer hitta nya fina platser, träffa trevliga människor etc som gör att resvägen och tidplan kommer förändras.

Läs mer om Rinne-familjens resa genom Afrika på deras blogg.


Undrar du vad man behöver ha med sig på en resa som detta? Här nedan har vi samlat de produkter som familjen Rinne valde att ha med sig under sina nio månader genom Europa och Afrika. 

Primus