Världens högsta berg städas upp

Bilden av Mount Everest är för många gnistrande vit snö, oändliga bergsmassiv och makalösa naturupplevelser. Men på nära håll blir den mäktiga naturen allt mindre vacker. Äventyrare har, ända sedan de första expeditionerna för snart 100 år sedan, lämnat tonvis med skräp på berget.
 

Varje år strömmar tiotusentals turister till Sagarmatha nationalpark vid foten av Mount Everest. Från mitten av mars till slutet av maj försöker hundratals klättrare att nå toppen. Nu hotar tonvis av skräp att skrämma bort både klättrare och turister. Klimatförändringar har dessutom fått is och snö att börja smälta så att gammalt skräp som legat gömt i årtionden kommer fram. Det är anledningarna till att ett omfattande arbete nu inletts för att städa upp berget från tusentals syrgastuber, tält, klätterutrustning, gasbehållare, förpackningar och annat avfall. Primus är engagerade i arbetet och stödjer även projektet finansiellt.

Tio ton ska bäras ner

Nepals myndigheter har insett att landets främsta turistattraktion och viktigaste inkomstkälla är hotad. Wongshu Sherpa, som verkat i området och upplevt skräphotet hela sitt liv, är en av initiativtagarna till Saving Mount Everest. Ett omfattande städprojekt där myndigheter, trekkingorganisationer och företag samarbetar. Våren 2011 påbörjades den största storstädningen av berget någonsin. Den höga höjden, otillgängligheten och den tunna luften gör det omöjligt att hämta ner skräp med t ex helikopter. Hundratals sherpas kommer därför att samla och forsla ner totalt åtta till tio ton sopor från 8 500 meters nivå ner till baslägret på 5 450 meter. Avfallet kommer sedan att källsorteras och omhändertas.

Everest Summit Association cleaning up Mount Everest

På lång sikt

Parallellt med städoperationen planeras det även för ett antal avfalls- och återvinningsstationer längs vandringslederna till Mount Everests basläger. Målet är att skapa ett komplett sophanteringssystem och utbilda lokalbefolkningen så att de själva ska kunna återvinna biologiskt nedbrytbara och återvinningsbara avfallsprodukter. Metaller, plast och mer komplicerat avfall ska skickas till Kathmandu där det kan säljas. I fas två kommer man i Nepals skolor börja utbilda eleverna i sopsortering för att skapa en långsiktig utveckling. På sikt ska klätterverksamheten på Mount Everest och all turism i regionen kunna skötas av lokalbefolkningen på ett miljövänligt och ekonomiskt hållbart sätt.

Först på toppen

År 1953 bestegs Mount Everest första gången av nyzeeländaren Sir Edmund Hillary och nepalesen Tenzing Norgay. Fram till 1990 hade 300 personer nått toppen. 1990 stod Mikael Reuterswärd och Oskar Kihlborg som de första svenskarna på bergets topp. 1996 besteg Göran Kropp berget utan syrgas, efter att först ha cyklat till bergets fot från Sverige och dessutom burit all packning själv. Renata Chlumska blev den första svenska kvinnan att bestiga Mount Everest 1999.

- De senaste 20 åren har ca 4 000 personer varit på toppen av Mount Everest och det är upprörande att se allt skräp som expeditionerna lämnar efter sig. Nepal är ett av världens fattigaste länder och turismen den enskilt viktigaste inkomstkällan för landets bergsbefolkning. Därför är det viktigt att vi tar tag i problemet med nedskräpningen. Trenden är fler bestigare för varje år och för varje person som ska upp på toppen krävs en omfattande organisation av personal och utrustning. Den kraftigt ökande turismen till Mount Everest och till Nationalparken Sagarmatha riskerar att lämna ett sopberg efter sig, berättar Tommy Gustafsson, svensk initiativtagare och supporter till projektet.

Tillsammans med Tommy Gustafsson, Wongshu Sherpa och alla andra som arbetar aktivt i projektet vill Primus visa sitt engagemang och stöd så att Nepal även i framtiden förblir ett attraktivt resmål för äventyrare och naturälskare.

Läs mer på Saving Mount Everests hemsida

Mount Everest and the Himalayas

Mount Everest är världens högsta berg och ligger på gränsen mellan Nepal och Kina i bergskedjan Himalaya. Bergets nepalesiska namn är Sagarmatha och toppen av berget når 8 848 m över havet.
Mount Everest bestegs första gången den 29 maj 1953 av Sir Edmund Hillary och Tenzing Norgay.
De flesta som kommer till den nepalesiska sidan av Mount Everest flyger till bergsbyn Lukla och startar därifrån vandringen till Everest basläger.
Att ta sig till baslägret tar cirka 8-10 dagar från Lukla och är ett fullt rimligt mål för vältränade vandrare. Baslägret ligger 5 379 meter över havet och innan man når toppen passerar man ytterligare fyra läger.
Berget har två huvudleder, sydöstra och nordöstra sidan, och de flesta bestigningarna görs i maj, före monsunregnen.
Under högsäsongen vistas ett tusental personer i baslägret, och här finns även världens högst belägna sjukhus.
Om man vill bestiga Mount Everest krävs det att man har ett tillstånd. Det kostar 50 000 USD för sju klättrare. Utöver det tillkommer utrustning, sherpa-guider och andra förnödenheter. I slutänden kan kostnaden för en expedition landa på 40 000-60 000 USD per person, och kräver noggrann planering månader i förväg.
Att ta sig till toppen från baslägret är mycket krävande och det tar flera veckor att acklimatisera sig. För att kroppen ska vänja sig klättrar man till nästa läger (läger 1) och tillbringar en till två nätter där, för att sedan återvända ner i höjd igen, och så vidare till nästa höjdläger(läger 2) några dagar senare o s v. Hittills har drygt 3 000 personer genomfört knappt 5 000 toppbestigningar.
Den yngste som bestigit Mount Everest är amerikanen Jordan Romero, som var 13 år när han besteg berget den 22 maj 2010. Den äldste som bestigit berget är nepalesen Min Bahadur Sherchan, som var 77 år när han nådde toppen den 25 maj 2008.
Första kvinnan som besteg Mount Everest var japanskan Junko Tabei, som besteg berget den16 maj 1975.

Primus