Upptäck världen med bil

Att se ett land med bil kan vara ett av det roligaste sätten att resa på tycker Johan, marknadschef på Primus. Man kan själv välja vart man vill åka och hur länge man vill stanna. Det ger en möjlighet att vara väldigt spontan och det är även ett sätt att komma nära människor och kulturer om man är öppen och lägger misstänksamheten mot det okända åt sidan. Om man dessutom gillar att vara aktiv på sin semester ger bilen möjlighet att ta med sig utrustning för flera aktiviteter.

 

Ett av Johans favoritresemål är Norge med sin fantastiska natur och oändliga möjlighet till roliga aktiviteter. Att Norge är lättillgängligt från Sverige är också ett plus och han försöker ta bilen dit åtminstone någon gång per år.  Men i princip alla resor har ljuspunkter och ofta är det de jobbigaste stunderna (för stunden) som lämnar minnen att skratta åt i efterhand.

- Ett exempel på det var när vi var på Kolahalvön i Ryssland och upptäckte efter en halv dags körning att vi tappat den främre registreringsskylten på bilen. Eftersom den ryska gränskontrollen anses vara väldigt rigorösa var vi oroliga att en saknad skylt eventuellt kunde ställa till problem när vi sedan skulle ta oss  ur landet. Vi fick helt enkelt vända och långsamt köra i tillbaka i våra egna spår hela vägen till gränsen. Vi hade vadat genom ett antal större vattendrag och misstänkte att skylten hade lossnat i samband med det. Letandet innebar därför ett antal väldigt kalla genomsökningar av vattendrag med 5 gradigt vatten upp till låren. Vi hittade aldrig skylten utan tillverkade istället en egen av en pappbit… Som tur var tog gränskontrollanterna ingen notis om detta och vi släpptes igenom.  

Att ha en tydlig plan för vad man vill se tycker Johan är bra, men menar att man samtidigt ska vara öppen för att ändra planen om något oförutsägbart som en tappat registreringskylt skulle inträffa. Eller om man hittar ett trevligt ställe man vill stanna längre på. Annars finns det risk att man ständigt hastar vidare i tron om att nästa ställe är ännu bättre.

Johan uppskattar en bil som kan ta sig fram genom ojämn terräng och vattendrag, men menar att det absolut inte är ett måste för att se ett land från en bil. Man kommer långt på huvudvägar och får ofta chans att möta fler människor. Vissa kvaliteer på en bil tycker Johan däremot är mer betydande för att känna sig trygg om man planerar att köra igenom mer avlägsna delar av ett land


- Har man en bil som är relativt enkelt uppbygd och inte behöver en massa dyra specialdelar kan man ofta få hjälp av vilken bymekaniker som helst. 

Johan uppskattar en bil som kan ta sig fram genom ojämn terräng och vattendrag, men menar att det absolut inte är ett måste för att se ett land från en bil. Man kommer långt på huvudvägar och får ofta chans att möta fler människor. Vissa kvaliteer på en bil tycker Johan däremot är mer betydande för att känna sig trygg om man planerar att köra igenom mer avlägsna delar av ett land:

- Har man en bil som är relativt enkelt uppbygd och inte behöver en massa dyra specialdelar kan man ofta få hjälp av vilken bymekaniker som helst. 

Andra kvaliteer är möjligheten att kunna organisera sin packning så att man slipper leta efter saker hela tiden.

- Jag  gillar att packa mina prylar i genomskinliga plastbackar som man kan stapla på varandra. Då kan man enkelt se vad som finns i varje låda utan att behöva öppna dem. Vi sover oftast i bilen eller i tält och då är det bra att ha en enkel rutin för att ställa om mellan dag- och nattläge samt att man har en regnsäker plats att förvara sakerna som inte får plats i bilen under natten.

Baserat på vart de befinner sig brukar matlagningen variera, men bilen behöver kunna ha plats för en hel del basvaror som inte behöver kylning. Beronde på tillgång får man kompletera med färska ingredienser längs med vägen. Att ha en liten kyl i bilen där man kan förvara kylvaror ett par dagar är guld värt menar Johan.

- Efter vår Oman-resa har dadlar blivit en stor favorit. Dadlar innehåller massor med energi och näring och det höga sockerinnehållet gör att de håller sig bra även i värme. I överlag finns det mycket bra saker från mellanöstern som klarar sig i värme. Konserver, syrade produkter och saker som ligger i olja.

Med på packlistan står alltid ett gaskök, en firestarter, karta, gps, telefon, kläder som klarar även de mest osannolika väder, några verktyg, buntband (zip-ties), vatten, toapapper, first-aid kit och en bra bok. 

- Två drömresor som jag hoppas få förvekliga någon gång är att köra till Tibet samt från Alaska till Argentina. Nu närmast har jag en kortare resa planerad, då jag behöver minska rejält på packningen då jag har tänkt köra grusvägarna från Stockholm till Åre på motorcykel. Inte riktigt samma möjligheter när det kommer till packning och aktiviteter men känslan av flexibilitet och frihet kommer att vara enorm. 

Nedan hittar du produkter som Johan alltid packar med sig när han reser långt med bil.

Primus