Förslag på varumärken

  Förslag på kategorier

   Sökförslag

    Produkter

    Lär känna Elle Nikishkova

     

    Man skulle kunna säga att mitt liv har varit en lång och annorlunda resa. Jag hade en spännande barndom och växte upp i flera olika länder. Jag föddes i Sovjetunionen 1984 som idag är Ukraina. När jag var 6 år gammal flyttade min familj till Kuba, ett land som skiljer sig rätt mycket från min hemstad Lviv i västra Ukraina. Miljön med kullerstensgator, majestätiska gamla byggnader och spårvagnar byttes ut mot en solig ö i Karibien med exotiska frukter, ett turkost hav och ett helt nytt språk och kultur.

    När Sovjetunionen föll 1991, blev vi tvungna att flytta tillbaka till Ukraina och några år senare flyttade vi till Sverige och Umeå. Jag har bott i Sverige sedan jag var 10 år gammal och bodde i Norrland tills jag var 23. Under min uppväxt i Umeå engagerade jag mig mycket politiskt och i miljöfrågor genom Fältbiologerna och andra organisationer. Jag var naturintresserad och hade stora ambitioner om att rädda världen från miljöproblem och orättvisor. Jag engagerade mig i den svenska FN-föreningen och drev projekt som syftade till att röja minor i Kambodja. Genom fackliga organisationer kämpade jag tillsammans med mina kamrater för att fabriksarbetare i Ryssland skulle få bättre arbetsvillkor.

    Under hela min uppväxt var jag väldigt målmedveten och visste vad jag skulle studera och vad jag skulle bli när jag blev stor. Jag tog två kandidatexamen vid Umeå Universitet, ett i ekonomisk historia och ett i statsvetenskap och fortsatte några år senare mina Masterstudier i Internationell Politik vid Uppsala Universitet. I Umeå studerade jag också till Svampkonsulent för att tillfredsställa mitt sug efter skogen och svampkunskapen som avbrott från universitetets lysrörsupplysta lokaler.

    När jag blev klar med min Masterutbildning i Uppsala började jag jobba med människorättsliga frågor genom olika svenska organisationer. Det var ett spännande jobb och jag är väldigt intresserad av detta ämne och allt det jag studerade då även idag.

    Matlagning och friluftsliv har varit två stora passioner

    Under några år tog jag ett studieuppehåll för att jobba i Norge och ”backpacka”, upptäcka världen, olika kulturer och inte minst roliga party hostels på varmare kontinent. Under mina resor genom Usa, Central- och Sydamerika och Asien blev jag allt mer nyfiken på olika matkulturer, jag gick matlagningskurser i Indien, bodde och lagade mat hos Maya Indian-familjer i Guatemala osv. Drömmen har någonstans alltid varit att resa och laga mat, helst ute. Att upptäcka häftiga matmarknader, nya grönsaker och frukter och lära mig att tillaga typiska rätter var jag än var.

    Under min resa genom Centralamerika fick jag ett erbjudande om att starta restaurang på ett hostel i Guatemalas djungel. Jag sa ja direkt och bodde därefter i Guatemala i 1 år och jobbade med att sätta upp rutiner och utbilda lokal personal som skulle driva restaurangen vidare.

    Matlagning och äventyr har med andra ord följt mig i princip hela mitt liv. Men man kan inte bara lalla runt och resa, laga mat i djungeln. Man måste ju också plugga färdigt och försöka göra någon slags karriär så att man kan börja pensionsspara …eller?

    Hur hamnade du här?

    För några år sedan åkte jag till Outdoor Festivalen Utefest på Högakusten. Jag hade med mig min stekhäll och planerade laga lite mat över öppen eld efter de dagliga äventyren som erbjöds under festivalen. Vid ett tillfälle slängde jag upp stekhällen i friluftsbyn och började steka svamp som vi hade plockat en dag tidigare under en av vandringarna i Skuleskogen. Detta spontana initiativ blev mycket uppskattat av alla som fanns på plats och inte minst av representanter från olika outdoor-märken som Primus, Morakniv och andra. Det var då jag förstod att det är detta som jag egentligen verkligen vill hålla på med. Matlagning över öppen eld! Jag bestämde mig för att göra mina två största intressen och passioner till ett jobb. Jag åkte hem och startade Elles Utemat!

    När jag växte upp i Sovjetunionen hade matlagningen en central plats i vårt hem och i kulturen i stort. Allt tillagades from scratch, man syltade, saftade och syrade grönsaker, frukter och bär som inhandlades på färggranna marknader under sommarhalvåret. Inför stora fester som nyår och födelsedagar spenderade min mamma och mormor flera dagar på att förbereda olika rätter som krävde både tid och kunskap. Redan från barnsben fick jag lära mig och öva på hur man gör de perfekta dumplingsen, den mustigaste Borstjen eller den krispigaste surkålen. Under vintern tassade man på eftermiddagen fram till mormors förråd för att plocka ut en av alla färgglada burkar med olika syltade bär och frukter till kvällsteét. Körsbär, persikor, jordgubbar inlagda i en sirapsliknande juice. Jag hade många favoriter! Min passion för mat och matlagning startade just där, i de Sovjetiska små och trånga köken i sällskap av otroligt kunniga kvinnor som fanns i mitt liv då.

    En riktig svampexpert, eller?

    Jag gillar inte riktigt begreppet ”expert”. Det känns inte särskilt ödmjukt att kallas sig det. Och då menar jag ödmjukhet gentemot andras kunskap. Egentligen är väldigt få personer, om någon, experter på något. Kunskapen är outtömlig och det gäller alla ämnen, man lär så länge man lever. Jag är definitivt ingen svampexpert eftersom att det finns så många andra som kan mycket mer om svamp än jag. Dessutom är svamp ett relativt outforskat ämne och fakta och sanningar omvärderas ständigt ju mer man forskar i ämnet. Men jag tycker att jag kan tillräckligt mycket om matsvamp för att kunna lära och inspirera andra att ta sig ut i skogen och hitta spännande arter och utforska nya smaker som kan förgylla en matupplevelse.
    Elle i Nyhetsmorgon 

    Jag blev kontaktad av producenten för Nyhetsmorgon och hon frågade om jag ville vara med och prata svamp i TV4. De på redaktionen hade snubblat över mitt instagram-konto och tyckte att det verkade spännande och att jag hade en rolig approach. Hon tyckte att det var för många gubbar i svampbranchen och ville istället att en tjej med lite riv skulle engagera befolkningen i frågan under denna svampsäsong. Jag sa att hon hade hamnat helt rätt! 

    Det var riktigt kul att vara med i Nyhetsmorgon, se hur saker och ting funkar bakom kamerorna och att få möjligheten att nå ut med min passion till en större publik. Jag har fått väldigt mycket bra respons efter de tre gångerna jag var med och hoppas på ett fortsatt samarbete med TV4 under nästa säsong.

    Det viktigaste när det gäller svampplockning

    är att man vet vad man plockar. Det bästa är att gå en svampkurs eller gå med i en lokal svampklubb för att lära sig mer om olika arter. Sen är det bra att ta sig ut i en blandskog! Eftersom att många svampar växer i symbios med olika träd, kan man hitta fler arter om det finns flera olika träd i skogen. Det man behöver ha med sig ut är en svampkorg, svampkniv och en bra uppdaterad svampbok för att kunna jämföra olika kännetecken. Kläder efter väder, som alltid när man är ute i naturen.

    Vilka är dina tre bästa matlagningstips till våra läsare?

    1.     Ta er ut! Det behöver inte vara avancerad matlagning. Ta med ett primuskök och sväng ihop en soppa! Det är naturupplevelsen och hungern som ska vara den primära drivkraften.
    2.     Om man ska laga mat över öppen eld – spänta upp ved i mindre bitar. Man kan på detta vis enklare kontrollera elden, slipper bränna maten och andas in onödigt mycket rök.
    3.     Preppa maten och förbered så mycket som möjligt hemma! Hacka upp allt som ska användas hemma och ta med ut i påsar eller lådor. Man vet aldrig hur vädret blir när man väl är framme och det kan vara skönt att slippa hacka lök när det är kallt och ruggigt eller om man har glömt skärbrädan hemma.

    Primus är ett respekterat svenskt kvalitetsmärke som gör otroligt bra, användarvänliga och snygga produkter. Jag använder mig mycket av Open Fire Pan och den tillhörande Kamoto grillen, men också av primus stilrena tallrikar och muggar under olika middagar och events. Jag tycker att Primus har ett komplett utbud av olika produkter för utomhusmatlagning och jag ser fram emot att testa och vara med och utveckla Open Fire serien för att göra den ännu vassare och mer konkurrenskraftig.

    Följ Elles Utemat:
     


    hemsida:
    http://www.ellesutemat.se/

    E-mail:
    info@ellesutemat.se

    Anmäl dig till nyhetsbrevet

    Du är nästan där! Nu behöver du bara klicka på bekräftelselänken i ditt e-postmeddelande.
    Anmäl dig till nyhetsbrevet

    Ange en giltig e-postadress