Jag är född och uppvuxen i en liten ort som heter Tönsberg, i Norge. Jag växte upp i en familj där cyklingen var lika självklart som fotboll kanske är i andras. Min far var en mycket duktig cyklist under 70- och 80-talet, där han tävlade både nationellt och internationellt. Därefter följde min äldre bror samma spår och tävlade på en mycket hög nivå under sin karriär. Att åka på cykel tävlingar på helgerna när jag var liten var helt normalt under min barndom.
"För mig är mitt yrke mer än en livsstil..."
Redan i ung ålder var jag inställd på att det var kock jag ville bli i mitt yrkesliv, och jag har aldrig ångrat det beslutet. För mig är mitt yrke mer än en livsstil. På senare tid har jag även arbetat och varit involverad inom den professionella cyklingen. Att få kombinera mitt intresse för cykling och matlagning gör att jag känner mig oerhört priviligerad, eftersom jag har fått möjligheten att få arbeta med två saker jag verkligen brinner för.
Idén till den första boken föddes genom bokens fotograf Patrik Engström. Vi gjorde ett jobb tillsammans där han fotograferade mig till en tidning, satt ner och pratade lite löst kring den här idén och kort därefter utvecklades det till en intressant möjlighet. Några veckor veckor senare kontaktade han mig och undrade om jag var intresserad av att göra en kokbok med honom. Innan vi satte igång gjorde vi lite efterforskningar kring hur det såg ut på marknaden på just detta tema: nyttig mat och cykling som livsstil. Vi upptäckte ganska snart att det saknades kokböcker inom ramen för det temat. En tid senare, 2015, släppte vi den första kokboken: "Vélochef: Mat för träning och tävling" med 80 nyttiga recept baserad på före, under och efter träning!
För er som är intresserade av att prova på en längre sträcka med cykeln ute i vida världen rekommenderar jag följande: Sätt ett mål och jobba dig långsamt mot det. Ta med dig en utrustning som du känner dig trygg och bekväm med. Sedan om det kanske inte blir exakt som du har planerat så spelar det ingen roll, det viktiga är att man kommer ut och rör på sig med målet att upptäcka världen genom cykling.
Cykling kräver mycket energi och därför är det viktigt att du förbereder maten noggrant hemma innan du beger dig ut på ditt äventyr. Då blir det dessutom mycket smidigare att bara plocka fram när du blir hungrig längs vägen. Om du däremot ska ut på korta turer, välj alltid färska råvaror att ta med dig istället för torkade varor - glädjen att få laga mat ute är någonting du inte får missa.