Förslag på varumärken

    Förslag på kategorier

      Sökförslag

        Produkter

        Vintertips 


        Inget sätter igång aptiten lika mycket som ett dagslångt friluftsäventyr. Och det finns inget bättre än att få stilla hungern med en måltid ute i naturen, oavsett årstid. Här vill vi dela tips och tricks om hur man överlever och njuter av en måltid utomhus, även på vintern.

        Att få igång ett kök på vintern kan vara lite knepigt. Men det behöver inte vara så svårt om du vet vad du håller på med. Det gäller att överlista de hinder som kan uppstå av kylan, vinden och de hårda vinterförhållandena.



        SÖK SKYDD FRÅN VINDEN 



        Starka vindar kan göra matlagningen svår. Du måste alltså försöka hitta skydd bakom stugor, stenar eller stora träd. Ett annat alternativ är att bygga upp en barriär av snö, vilket du enkelt kan göra med din lavinspade om snön tillåter.

        Tanken på att laga mat i tältet en vindig dag är helt naturlig, men de flesta tillverkare av tält eller kök brukar säga blankt nej. Varför? Av skyldighetsskäl: du kan skada dig själv eller till och med dö. Ibland kan du hamna i situationer där det inte finns något annat alternativ än att laga mat i tältet. Men det måste alltid vara det allra sista alternativet och det är viktigt att verkligen veta vad du håller på med innan du sätter dig i den situationen. Du bör ha rikligt med erfarenhet av att använda ditt kök och du måste vara 100 % vaken och fokuserad så att du kan ta hänsyn till de säkerhetsåtgärder som gäller:

        • Börja med att gräva ett hål i snön i förtältet. 
        • Se till att det finns gott om ventilation.
        • Håll alltid ett öga på köket, släpp det aldrig ur sikte.


        "Det handlar bara om ventilation"


        Dålig ventilation i ett tält medan du har köket igång ökar snabbt risken för kolmonoxidförgiftning. Dåsighet är ett tecken på detta och om ni är flera är det viktigt att ni håller koll på varandra. Om du är ensam, bör du undvika att använda köket inne i tältet helt och hållet. Det första tecknet på hög kolmonoxidhalt är att flamman börjar pulsera och "puffa". Med köket placerat i ett hål, kommer denna effekt att synas tidigare på grund av bristen på syre. Och det är absolut ingen nackdel ... Det är en livräddande indikator: Om flamman börjar pulsera och ”puffa", stäng av brännaren omedelbart och öppna upp tältet för att vädra ur ordentligt.

        Lätta tält görs vanligen av syntetiska tyger - alla mycket eller extremt brandfarliga. Därför är det viktigt att se till att köket står stabilt (t.ex. på en planka) och att inget brandfarligt så som yttertält, din dunjacka, sovsäck, etc. är i närheten.

        I slutändan bör du lägga stor vikt vid att utveckla en relation till din brännare/kök, vilket innebär att du har en seriös plan för underhåll och gör en hel del övningar på hemmaplan innan du beger dig ut!



         


        Val och hantering av bränsle


        Power gas, Primus röda gasbehållare, är enkel att använda och har högst energiinnehåll samt avger en liten mängd avgaser. Den här gasblandningen passar de flesta situationerna och är oftast lätt att få tag på. Power Gas har dock en stor nackdel: det kan vara för kallt för att använda dem. Den flytande, trycksatta gasen avdunstar inte i för låga temperaturer. Att vända gasen upp och ned är inget alternativ för de flesta kök på grund av kraftiga lågor som kan orsaka allvarliga skador eller sätta ditt tält i brand. Att förvara gasen varmt (innanför jackan eller i sovsäcken) kan hjälpa, men bara till en viss punkt. För användning av gas på vintern bör du leta efter gasblandningar som innehåller en högre andel av propan då det avdunstar bättre i låga temperaturer. Eller ännu bättre, använd flytande bränsle som kemiskt ren bensin, fotogen eller när inget annat finns tillgängligt, diesel. Se bara till att ditt kök faktiskt kan förbränna dessa bränslen.

        Snö är bara fruset vatten

        Det är uppenbart att du inte kan bära med dig allt det vatten som du behöver för en vinterresa. Du kommer att behöva smälta snö eller is. För att smälta snö behöver du ditt kök, en stor kastrull och tålamod. Ju torrare snö, desto längre tid tar det. Om du smälter is, försök att krossa den innan du lägger den i kastrullen för smältning. En större yta av många små bitar kommer att smälta snabbare än ett stort block av fast is.

        Spara energi och håll dig varm

        Häll inte bort det som blir över då du har kokat upp vatten. Häll upp resten i din termos för att isolera den från kylan. Du kan sedan använda vattnet för att lättare förbereda nästa måltid eller varma dryck, eller för att värma upp sovsäcken innan du kryper ner för natten. Placera termosen längst ner i sovsäcken så har du varma fötter i ett par timmar.

        Att dricka mycket är viktigt i låga temperaturer. Och det handlar inte bara om något varmt att dricka, det handlar om vätskeintag som är nödvändiga. Vätskeförlusten från kroppen är stor vintertid, även om du kanske inte märker det på samma sätt som under en varm sommardag. Stora mängder går åt vid kroppsaktivitet, men lika mycket försvinner med andningen, då kroppen försöker värma och fuktsätta den torra, kalla vinterluften. Dessutom har du en kraftigt minskad törst i kalla temperaturer som gör att man lätt glömmer att dricka. Således behöver din kropp vatten för att skyddas från uttorkning, vilket kan innebära en risk för både förfrysning och hypotermi.

        Trots alla dessa risker och saker att tänka på är vinterturer oerhört givande. Naturen är intensivare, det är mindre folk ute och det är som att städa hjärnan. Ge det en chans!

         

        För att summera:

        • Om det blåser, bygg upp ett skydd när du ska laga mat för att spara in på bränsle.
        • Undvik att laga mat inne i tältet!
        • Om inget annat alternativ än tältet är tillgängligt, iaktta de säkerhetsföreskrifter som nämns ovan. De är nödvändiga för din säkerhet.
        • Välj gas som bränsle när det är möjligt. I andra hand kemiskt ren bensin, men endast om du har en anpassad brännare för flytande bränsle.
        • Krossa snö/is innan du börjar smälta det. Ju större ytan är, desto snabbare smälter snön/isen.

        Anmäl dig till nyhetsbrevet

        Du är nästan där! Nu behöver du bara klicka på bekräftelselänken i ditt e-postmeddelande.
        Anmäl dig till nyhetsbrevet

        Ange en giltig e-postadress