Förslag på varumärken

  Förslag på kategorier

   Sökförslag

    Produkter

    Hemma hos Stefan Lundgren


    Stefan Lundgren är en sådan människa man träffar en gång och vill ha i sitt liv för alltid. En man som har lärt sig att inte bry sig om måsten, åsikter, normer och har valt att gå sin egen väg.


    Vid 25 års ålder utbildade Stefan sig till kock för att det var kul och han kunde inte tänka sig att arbeta med något som han inte tyckte var roligt. Något annat Stefan tyckte var kul var slädhundar och bara på ett par år gick han från en Husky till 18 stycken. För att kunna kombinera sina två intressen tackade han, efter många kloka tankar, nej till att flytta ner till Stockholm för att jobba på finrestauranger. Istället packade han ihop och flyttade till Kiruna där han kunde arbeta som både fjällguide, hundförare och kock.


     

    ”…gör så mycket du kan, men låt inte allt du kan göra hålla dig tillbaka från att göra något”

     

    I Kiruna drev Stefan en egen verksamhet där han tog med turister ut i den svenska vinterlandskapet och lagade mat över öppen eld. Hans mat innehåller mycket kärlek, naturliga smaker, lokala ingredienser och en grundtanke om att det alltid ska vara lite över förväntan. Innan varje mål ställer han frågan om varför man vill eller behöver äta just där och då. ”Är det för upplevelsen, för att mätta, är man kall eller rinner svetten?” Maten är alltid centralt för Stefan, eftersom han tycker att maten är till för att hålla humöret uppe. Med det konceptet blev vi sålda och har sedan dess haft ett samarbete med Stefan sedan vi träffade honom under Fjällräven Polar för några år sedan.


    Intresset för hållbarhet har länge präglat Stefans liv, men att odla för självförsörjning i Kiruna hamnade bokstavligen under is. Idag har han lagt hundar, Kiruna och långa vintrar bakom sig och flyttat tillbaka där allt började - hem till Söderhamn. Stefan fick tag på en bit land och slog upp ett gammalt tält han köpt direkt av Fjällrävens grundare Åke Nordin som efter år av vinteräventyr nu skulle bli basen till Stefans nya liv.

     

     
     


     

    "Man behöver inte så mycket som man kan tro..."

    Under tiden samlade han på sig material för sitt framtida hus, ett bygge han tror alltid kommer att vara en pågående kreativ process. Idag står huset ståtligt med utsikt över sjön, med tanken att ha solpaneler och växthus åt söder och fönster ut mot norr. Att själv designa och bygga ett hus med återanvänt och naturligt material är något Stefan länge drömt om. Det vill säga, ingen plast eller kemikalier. Den färg och annan behandling som använts är bara genom naturliga råvaror som äggoljetempera, linoljefärg, linolja och roslagsmahogny. Grundtanken var till en början att bygga ett större hus, men Stefan känner inte att han behöver mer än 18 kvm när han har naturen som del av sitt hem. ”Man behöver inte så mycket som man kan tro” säger han och förklarar hur han börjat värdesätta små enkla saker när han lever på en liten yta.


     
        


     

    Givetvis är Stefan inte helt ensam på sitt lilla gröna idyllområde, till sällskap har han två grisar och två gäss som följer honom varthän han går. De är vana att få lite salladsblad och tomater och väntar otåligt vid hans fötter. Lite längre ner på tomten har han hönsfamiljerna och nere vid vattnet går ankorna. ”Nästa djur blir får och kaniner”, berättar Stefan. Kaniner belastar inte miljön så mycket som andra djur och att föda upp kaniner för slakt tror Stefan kommer att öka i framtiden. Han använder alla sina djur som bruksdjur och förhoppningen är att självhushålla även med kött, ägg, mjölk och ost.

     
     

    "Stunta i vad andra tycker och säger, gör det du själv tycker är bra..."

     
     

        

     
     

    Stefan lever utifrån inställningen att man ska vara förändringen man själv vill se och att inte vara så hård mot sig själv. ”Gör så mycket du kan, men låt inte allt du kan göra hålla dig tillbaka från att göra något. Man kan alltid göra mer och ibland blir det så överväldigande att man inte sätter igång med ens små förändringar. Strunta i vad andra tycker och säger, gör det du själv tror är bra”.

     
     

     

    Följ Stefan:

     

    E-mail:
    jordsmak@telia.com

    Anmäl dig till nyhetsbrevet

    Du är nästan där! Nu behöver du bara klicka på bekräftelselänken i ditt e-postmeddelande.
    Anmäl dig till nyhetsbrevet

    Ange en giltig e-postadress